Consumul excesiv de zahăr – efecte, implicații, riscuri
Categoria: Nutritie / În data de: 21 mar. 2016
Categoria: Nutritie / În data de: 21 mar. 2016
Foarte mulți oameni consumă dulciurile ca pe un “bonus” dat de viață sau pentru sentimentul de securitate. Dar, după cum uitarea prin consum de alcool se diluează o dată cu metabolizarea ultimului mililitru, așa și sentimentul de protecție și securitate dispare după metabolizarea ultimului microgram de zahăr.
Consumat în exces, zahărul este un dușman ascuns cu o multitudine de fețe urâte, toate extrem de periculoase.
La toate aceste consecințe nefaste ar trebui să ne gândim zilnic, atunci când consumăm zahăr, sucuri și dulciuri, necontrolat, compulsiv.
Consumul crescut de zahăr, întotdeauna se însoțește de o dietă dezechilibrată și un stil de viață inadecvat.
Consumul sistematic de zahăr determină, ca și consumul de heroină, o eliberare crescută de dopamină la nivel cerebral, inducând o stare de bine și fericire. La încetarea consumului, manifestările apar în cel mai scurt timp, creierul dorind starea de fericire, indiferent de cine o furnizează, drogurile sau zahărul.
Starea de oboseală, amețeli, nervozitate, sete, dureri de cap, dorința de a mânca dulce, reprezintă semnale de alarmă, organismul funcționând pe avarie. Sunt semnale că sănătatea este în mare pericol.
Este întrebarea pertinentă, pe care cred că foarte mulți dintre noi o au în minte, atunci când își dau seama că au “întrecut” limita sau când “excepția” se repetă cam des. Reglementările sunt cam “seci” și vin cu cifre care ne cam sperie. În 2002 OMS recomanda a se consuma 50gr zahăr pe zi, iar în prezent 25 gr pe zi.
Schimbarea apare datorită “epidemiei” de diabet la nivel mondial și a multor altor maladii ce țin de un consum crescut de zahăr.
Nu este vorba numai de zahărul din cafea sau ceai. În cele 25 de grame/zi intră și cel din lactate și brânzeturi, conserve din legume-fructe-carne-pește, din mezeluri, dulciuri și mai ales din băuturile răcoritoare nelipsite din coșul de cumpărături al prea multor oameni.
Așadar, dulciurile trebuie consumate doar la câte o ocazie specială, pentru a sublinia importanța evenimentului, ar trebui mâncat “dulcele” ca pe ceva deosebit, foarte bun, o simfonie de gusturi și arome.