Suntem in plin sezon al scrumbiei. Incepand cu luna martie, cand intra in Dunare si pana in luna mai, cand se reintoarce in Marea Neagra, avem timp sa suficient sa ne “reincarcam bateriile” cu pretioasele substante nutritive pe care acest peste le detine.
La trecerea din mare in Dunare, datorita diferentei de temperatura si salinitate a apei , se produc schimbari majore in metabolismul lipidic al pestelui cu producerea de principii active ce determina la om scaderea colesterolului si trigliceridelor.
Grasimea de scrumbie este de foarte bun calitate- contine foarte putine grasimi saturate, in schimb predomina acizii grasi polinesaturati omega 3. Proteinele din peste au o valoare biologica mare, 83, nu contin colagen si sunt foarte usor digerabile. Contin vitaminele liposolubile A si D iar, continutul in minerale nu este de neglijat: calciu, fier, fosfor,magneziu, potasiu.
Continutul ridicat in acizi grasi polinesaturi contribue la scaderea riscului de cancer esofagian, colon, ovarian,mamar,prostata.
Acest peste marin, devine pentru o scurta perioada de timp, alimentul complex inzestrat cu valente terapeutice deosebite – medicamentul care echilibreaza lipidele din sange si reduce depozitele ateromatoase de la nivelul arterelor.
Profitati din plin de alimentul medicament oferit de Natura pentru a va reechilibra organismul in anotimpul cel mai nevralgic – primavara.